goede planning header

Hoe maak je een goede planning?

Jarenlang stonden planning en timemanagement centraal in mijn leven. Planning geeft mij structuur waarmee ik mijn doelen en taken overzichtelijk maak. Overzicht op papier geeft ook overzicht en rust in je hoofd. Het geeft je een ontspannen gevoel en vertrouwen. Met een goede planning werk je efficiënter en sneller. Het effectief en efficiënt inplannen van je tijd levert uiteindelijk meer energie op, minder stress en verhoogt je motivatie. Moeilijk? Nee hoor, plannen kun je leren. Het is een hulpmiddel.

5 tips voor het maken van een goede planning

1. Maak een lijst

Welke taken hebben prioriteit en welke kunnen wachten. Maak hierin een keuze. Streep de taken weg als je ze gedaan hebt. Als je een taak van gisteren niet af kreeg doe hem dan vandaag. Een taak die korter duurt dan 5 minuten neem je niet op in je planning, maar doe je gelijk.Zet erbij hoeveel tijd je nodig hebt voor de taken. Zo weet je ook of de taken die jij wilt doen passen binnen de planning. Neem alles mee in je planning: sociale activiteiten, werktijden, schooltijden, etc.

2. Overzicht op papier

Als de taken duidelijk op papier staan wanneer je deze gaat uitvoeren, kun je het nadenken loslaten en je plan uitvoeren. Je kan dit in een agenda noteren of op een los A4’tje. Als je je taken opschrijft, kun je iedere taak ook makkelijk afvinken. Dit geeft gelijk een heerlijk gevoel.

goede planning overzicht

3. Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Zet je mobiele telefoon uit of leg hem uit het zicht. Je zult merken dat het niet erg is dat je niet of later reageert. Hierdoor kun je al je aandacht vestigen op de taak waar je mee bezig bent zonder af te dwalen. Je kunt je beter concentreren. Beantwoord je e-mails niet tussendoor, want ook dit geeft afleiding. Beantwoord de e-mails in een keer. Reserveer hiervoor bijvoorbeeld een paar momenten op de dag. Maak hier een aparte taak van.

Nog een handige tip: zet je notificaties uit op je telefoon. Zo houd je zelf de regie.

goede planning notificaties

4. Doe minder

Staat er teveel op je lijst? Schrap dan een aantal dingen. Niet alles hoeft vandaag af. Stel prioriteiten en geef jezelf de tijd. Het gaat niet om meer gedaan krijgen, maar om de juiste dingen doen. Stel jezelf de volgende vragen: Moet het nu? Kan het ook later? Kan iemand anders mijn taken overnemen? Plan je agenda niet helemaal vol. Het is fijn om af en toe iets voor jezelf te doen. Of als er iets onverwachts gebeurt, heb je zo voldoende speling.

goede planning tijd

5. Houd je aan je planning

In het begin lijkt het misschien lastig of voelt het onnatuurlijk. Je wilt eigenlijk terug naar je oude patroon, maar doe dit niet. Het is even wennen en alles wat nieuw is, is spannend. Als je dingen anders in je leven wilt, zal  je het ook op een andere manier moeten aanpakken. Dit gaat niet vanzelf. Het is een leerproces en dat kost tijd. Neem die tijd en zet kleine stappen. Als je stap voor stap werkt aan het behalen van je doelen, zal je deze ook realiseren. Wees trots op jezelf als je je doelen hebt behaald.

Het allerbelangrijkste is dat je met meer energie en een gevoel van voldoening je dag afsluit.

Wil je ook meer energie overhouden? En heb je hulp nodig bij het maken van een goede planning?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.