Timemanagement

Je bent vandaag druk bezig geweest of misschien heb je nog een drukke dag voor de boeg. Krijg je energie van de dingen die je doet op een dag? Of ben je aan het einde van de dag helemaal uitgeput? Je bent misschien met andere dingen bezig geweest dan je wilde. Het is lastig om vooraf een planning te maken die precies verloopt volgens plan. Wat je wel kan doen met timemanagement is aandacht besteden aan datgene wat voor jou belangrijk is.

Rust, ruimte en overzicht

Een goede planning geeft rust, ruimte en overzicht. Het effectief en efficiënt inplannen van je tijd levert uiteindelijk meer energie op, minder stress en verhoogt je motivatie. Het geeft controle en structuur en stelt je in staat je doelen te bereiken. Wanneer je helder hebt wat je doelen zijn, kun je daar met een planning naartoe werken.

Meer energie en voldoening

Je kunt een planning maken voor jezelf en/of je gezin, maar je kunt ook een aparte werkplanning maken. Wat verdient nu je aandacht en wat kun je op een ander moment doen? Timemanagement draait om het organiseren van het werk dat je op dit moment niet aan het doen bent. Zodat je je kunt focussen op je hoogste prioriteit van dat moment. Het gaat niet om meer gedaan krijgen, maar om de juiste dingen doen. Het allerbelangrijkste is dat je met meer energie en een gevoel van voldoening je dag afsluit.

Een goede planning maken

Hoe maak je een goede planning met aandacht wat voor jou belangrijk is? Hierbij een checklist die je kunt gebruiken:

  • Stel doelen voor de korte en lange termijn
  • Stel prioriteiten om projecten van taken te onderscheiden
  • Voorkom uitstelgedrag; begin met een lastige taak
  • Maak een realistische planning
  • Zeg vaker nee en stel grenzen
  • Plan voldoende korte pauzes
  • Werk je planning regelmatig bij

Als je uiteindelijk een goede planning hebt, leidt dat tot het volgende:

Wil je zelf aan de slag met timemanagement? Lees hier hoe je een goede planning maakt.

Heb je nog hulp nodig, neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.