motivatiebrief headerfoto

Een goede motivatiebrief schrijven in 6 stappen

Maandenlang heb ik motivatiebrieven geschreven en werd ik maar niet uitgenodigd. Ik dacht dat het aan de krapte op de arbeidsmarkt lag. Er zijn zoveel mensen die werk zoeken in mijn vakgebied. Toch heb ik nog even goed naar mijn CV en motivatiebrief gekeken. Ook de feedback die ik kreeg van bedrijven waar ik solliciteerde, heb ik meegenomen. En ja hoor, ik word uitgenodigd!

Het blijkt ook niet eens heel moeilijk te zijn om een goede motivatiebrief te schrijven. Maar je moet het wel even doorhebben. Wil je ook een grotere kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Volg dan deze 6 stappen om een opvallende en goede motivatiebrief te schrijven.

Stap 1. Reageer op de inhoud van de vacature

Lees de vacature goed door en maak een lijstje van alle functie-eisen en persoonlijkheidseisen die daarin benoemd worden. Waar is de werkgever naar op zoek? Aan welke eisen moet je als werknemer voldoen? Laat dit terugkomen in je brief.

Stap 2. Bedenk een opvallende openingszin

Val op met je openingszin. Je eerste zin moet interesse opwekken bij het bedrijf, zodat ze je willen aannemen. Zorg dat de lezer niet om je heen kan en dat je direct hun aandacht krijgt. Ze moeten bij jou blijven hangen. Het is dan ook een van de belangrijkste aspecten van je motivatiebrief. 

Een aantal voorbeelden van een goede openingszin:

  • In deze brief leg ik graag aan jullie uit wat mij een geschikte kandidaat maakt.
  • Ik zag de functieomschrijving op Indeed en dacht meteen “ Dit ben ik!”
  • De informele werkomgeving, een gezamenlijke visie en betrokken collega’s spreekt mij aan binnen jullie organisatie.
  • Zoals ik in ons telefoongesprek vertelde ben ik zeer geïnteresseerd in de functie van…
motivatiebrief opvallende openingszin

Stap 3. Laat zien wie je bent

Vertel wat over jezelf. Schrijf een persoonlijk verhaal. Bedrijven vinden dit erg leuk om te lezen. Hebben jij en het bedrijf dezelfde passie benoem dit dan. Waarom heb je die passie, beschrijf het met een voorbeeld.

Ook beschrijf je wat je vaardigheden zijn en wat jij het bedrijf te bieden hebt. Geef voorbeelden van hoe jij je vaardigheden in praktijk hebt gebracht bij vorige werkgevers. Of als je geen voorbeeld hebt, geef aan hoe jij je vaardigheden kan toepassen binnen het bedrijf. De werkgever moet benieuwd worden naar jou en meer van je willen weten. Schrijf de tekst met korte zinnen, wees duidelijk en overzichtelijk.

motivatiebrief laat zien wie je bent

Stap 4. Toon interesse voor het bedrijf

Je motivatiebrief is geen herhaling op je cv maar een aanvulling. Controleer ook of je cv nog up-to-date is. Richt je brief vooral op het waarom. Waarom ben je die opleiding gaan doen? Waarom solliciteer je juist bij dit bedrijf? Wat maakt het dat je zo gemotiveerd bent naar die functie? Het bedrijf vindt het belangrijk dat je interesse toont en wilt weten waarom je juist voor dit bedrijf hebt gekozen.

Stap 5. Doe grondig onderzoek naar het bedrijf

Ook is het belangrijk om informatie over het bedrijf in te winnen om erachter te komen of er passie is die jij deelt met het bedrijf.  Als er een connectie is, verwoord deze dan ook. Voer dus een zorgvuldig en diepgaand onderzoek uit naar het bedrijf waar je gaat solliciteren.

motvatiebrief onderzoek bedrijf

Stap 6. Laat je motivatiebrief checken

Laat je motivatiebrief lezen door je partner, familielid of een vriend(in). Zo kan hij/zij je brief controleren op zinsopbouw of spellingsfouten. Dit zou slordig zijn en je wilt natuurlijk zo goed mogelijk overkomen. Een goede brief is een kans om je te onderscheiden van de andere kandidaten. 

Sluit je brief sterk af waarin je aangeeft graag je brief en cv persoonlijk te willen toelichten.

motivatiebrief checken

Klaar en verzenden maar!

Je brief is nu uniek en klaar om te versturen. Na het versturen kan je contact opnemen met het bedrijf om te vertellen dat je gesolliciteerd hebt en enthousiast bent naar de functie. Zo laat je een goede eerste indruk zowel op papier als aan de telefoon achter. Succes! 

Ik ben natuurlijk heel benieuwd of je nu ook uitgenodigd bent op gesprek. En heb je nog tips die een motivatiebrief extra sterk maken? Laat het me hieronder in een reactie weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.