grenzen stellen

5 tips om je grenzen te stellen, herkennen en bewaken

Het leek mij helemaal voor de wind te gaan. Een mooi gezin en een leuke baan. Wat kan mij nou tegen zitten? Nee zeggen is ook niet mijn sterkste kant. Ik was jong en ik dacht heel de wereld aan te kunnen, dus ja ik pakte alles aan. Ik ging steeds meer hooi op mijn vork nemen en voelde meer en meer druk. Ik had het gevoel dat ik pas kon gaan zitten als ook echt alles af was. Grenzen stellen, wat is dat?

Op een gegeven moment wilde mijn hoofd nog wel, maar ik had het gevoel dat mijn lichaam mij in de steek liet. Ik kreeg steeds meer lichamelijke klachten en ging tegen dingen opzien. Door meer rust te pakken, meer te voelen en naar mijn lichaam te luisteren ben ik weer helemaal de oude geworden. Als je accepteert dat het nu even niet gaat ben je al een heel eind op weg. Nu mag ik van mijzelf uitrusten en na vandaag is er ook nog een dag. Ik ben liever voor mijzelf geworden en ik heb geleerd om mijn grenzen te stellen.

grenzen stellen en voelen
Foto door Trung Nguyen via Pexels.

1. Herken je grenzen

Wat is een grens? Een grens is een afbakening van wat van jou is en wat van de ander is. Hoe word je bewust van je eigen grenzen? Veel mensen vinden het moeilijk om hun grenzen te stellen. Het aangeven van grenzen heeft te maken met een gevoel van veiligheid. Als iemand jouw grenzen respecteert voelt dat veilig. Je leert je grenzen beter kennen door ze te leren voelen. Maar hoe werkt dat dan?

grenzen stellen meditatie

Hoe sneller je merkt dat iets wat gedaan of gezegd wordt onprettig voelt des te duidelijker je beeld is van jouw grenzen. Maak er een gewoonte van om meer aandacht bij je lichaam te leggen. Mindfulness of meditatie kan je hierbij helpen. Als jij je lichaam meer aanvoelt zul je signalen eerder herkennen. Jezelf kennen is misschien wel het meest waardevolle in het leven. Wil jij je meer bewust worden van je grenzen en wat voor jou prettig voelt?

2. Respecteer andermans grenzen

Zo vervelend als ik vind dat mensen over mijn grens gaan, zo vervelend is het voor de ander wanneer ik over zijn of haar grens ga. Vaak zien we de ander door onze bril. Luister naar de ander en neem hem/haar serieus. Laat hem/haar zijn eigen keuzes maken. Neem de ander het recht niet af om naar eigen verantwoordelijkheid zijn/haar leven in te vullen.

Vergeet niet voorbij te gaan aan de behoeften van de ander. Grenzen zijn persoonlijk. De ene persoon kan meer aan dan de ander. Het is belangrijk om dat te respecteren. Vraag ook aan de ander wat hij/zij belangrijk vindt en luister hier naar.

3. Voorkom dat een ander over jouw grens gaat

Het gaat om de juiste balans die alleen jijzelf kunt inschatten. Door een duidelijk ja of nee tegen dingen die je echt belangrijk vindt voel je je tevredener, meer gewaardeerd en rustiger. Voordelen hiervan zijn dat je zelfvertrouwen toeneemt, vermoeidheid afneemt en je minder stress ervaart.

Wees open over je grenzen en maak ze bespreekbaar. Als je het niet aangeeft, kan een ander ook geen rekening met je houden. Je bent een mens en je kan niet alles tegelijk. Je kan beter een ding goed doen, dan alles voor de helft.

4. Probeer wat meer los te laten

Loslaten is zorgen dat bepaalde situaties geen impact meer hebben in je leven. Wat wil je en waarom wil je dat? Wees bewust van de situatie en accepteer je gedachten en gevoelens. Laat ze er gewoon zijn. Ga niet met ze in discussie!

Dit kun je het beste doen door je aandacht te verleggen. Als je iets aandacht geeft groeit het. Hoe meer aandacht, hoe groter je het probleem voor jezelf maakt. Behoud de controle en bekijk wat jouw aandeel is in de situatie. Wie de controle verliest is machteloos. Geef jezelf de tijd om los te laten.

grenzen stellen loslaten
Foto door Just Name via Pexels.

5. Bewaak je grenzen

Het allerbelangrijkste is “nee” zeggen en “stop” wanneer je iets niet wil. Door goed te oefenen zet jij je nieuwe grenzen neer. Dat kost tijd, energie en durf. Dit gaat niet vanzelf, maar dit kan je wel leren.

Doe het stap voor stap. Door je grenzen te bewaken creëer je duidelijkheid naar jezelf en naar de mensen om je heen. Wat is goed voor mij? Wat is goed voor jou en wat is goed voor ons? Dit zijn vragen die je jezelf kan stellen om te weten wat je grenzen zijn.

Vind je het lastig om je eigen grenzen te stellen, herkennen en bewaken? En kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *