ontstressen header

7 tips hoe je kunt ontstressen

Heb je vaak stressklachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of hartkloppingen? Wil je minder stress ervaren en stressklachten voorkomen? Lees dan deze 7 tips om te ontstressen. Als klachten langer aanblijven, raadpleeg dan altijd je huisarts.

1. Bewegen

De makkelijkste manier om te ontstressen en je hoofd leeg te maken is fysieke afleiding. Als je daartoe fysiek in staat bent uiteraard. Door te bewegen maak je je spieren losser en flexibeler. Je richt je volledig op de lichamelijke activiteit. De fysieke afleiding zorgt ervoor dat je verstand op nul is en je geen negatieve gedachten krijgt. Kies een sport die je leuk vind en waar je blij van wordt. Zo houd je het langer vol. Start voorzichtig op om blessures te voorkomen en laat je goed begeleiden. Sport zoveel mogelijk buiten. De natuur en frisse lucht helpen je te ontspannen.

2. Ademhalingsoefeningen

Ontstressen kan al door slechts op een paar momenten per dag ademhalingsoefeningen te doen. Het is goed voor je lichaam en geest. Je energieniveau gaat omhoog en je bloeddruk daalt. Ook verbetert het je nachtrust en stijgt je uithoudingsvermogen. Je voelt je over het algemeen vitaler. 

ontstressen ademhalingsoefening

Oefening om te ontstressen:

Voor een goede ademhalingsoefening zoek je een rustig plekje op waar je kan zitten of liggen. Leg 1 hand op je borst en je andere hand op je buik. Richt je tijdens deze oefening uitsluitend op je ademhaling. Laat je gedachten als golven voorbijgaan en blijf je concentreren op de oefening. Doe dit ongeveer 5 tot 10 minuten. Zo lang jij je prettig voelt. Als je dit dagelijks doet zal je merken dat je na verloop van tijd meer ontspant en meer rust in je hoofd krijgt.

3. Schrijven

Schrijven helpt je om emoties te verwerken en stress te verminderen. Het uiten van emoties werkt ontladend. Schrijf je gedachten en gevoelens van je af. Het gaat niet om het resultaat van je schrijfwerk, maar om de activiteit zelf. Door erbij stil te staan dat je stress ervaart, voelt het al minder zwaar aan. Door op deze manier te ontstressen, bekijk je het van een afstand. Hierdoor kun je beter relativeren of het functionele stress is. Functionele stress maakt ons sterk en alert. Hierdoor kan je je beter concentreren in bepaalde situaties. Een stressreactie schiet zijn doel voorbij als er geen reden is om ergens bang voor te zijn.

ontstressen schrijven
Foto door Pedro Figueras via Pexels.

4. Grenzen stellen en bewaken

Vertragen

Veel mensen voelen en herkennen niet meer wanneer ze hun eigen grenzen overschrijden of als een ander hun grens overschrijdt. Het vertragen op bepaalde momenten kan positief werken. Bouw in je dagelijkse leven momenten in waar je je tempo bewust laag houdt. Fiets of loop wat rustiger naar je werk of de bus. Als je in de supermarkt bent, loop wat langzamer en wees je hiervan ook bewust. Vraag jezelf af: Hoe voel ik mij nu als ik vertraag?

Waarschuwingssignalen

Om te ontdekken wat jouw grenzen zijn is het belangrijk je grenzen te herkennen en bewaken. Kijk terug naar een situatie die teveel was en hoe je je toen voelde. Wat waren de onprettige signalen die mijn lichaam aan gaf? Dit zijn waarschuwingssignalen. Zij laten zien dat je een grens aan het overschrijden bent.

Zeg vaker nee

Durf nee te zeggen. Je oefent in het begin eerst met een makkelijke situatie. Als dat goed gaat, ga je steeds een stapje verder. Zo zal je ervaren dat het je steeds beter af gaat.

ontstressen grenzen bewaken
Foto door Joël Super via Pexels.

5. Houd een vast ritme aan

Erken dat je lichaam ritme nodig heeft. Houd een relatief vast dag- en nachtritme. Ook vaste tijden voor je ontbijt, lunch en avondeten zijn belangrijk. Plan pauzes in. De rustmomenten geven je lichaam en hoofd de gelegenheid om te herstellen. Beweeg om te ontspannen en ontladen. Verwacht niet teveel van jezelf. Veel taken kun je ook op een andere dag doen. Hiervoor kan je een goede dagplanning maken.

6. Minder cafeïne

Als je teveel koffie binnen krijgt kan je onrustig en prikkelbaar worden. Het kan je gevoeligheid vergroten. Cafeïne stimuleert namelijk de afgifte van het stresshormoon adrenaline in de hersenen. Wanneer je al lange tijd erg moe bent en je vaak gespannen voelt, dan heeft koffie op de lange duur zelfs een uitputtende werking. Voel je je vaak gestrest en of angstig, neem zo min mogelijk koffie.  Neem veel liever een kopje thee, zonder cafeïne natuurlijk.

ontstressen slaap voldoende
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels.

7. Voldoende slaap

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt. Tijdens de nacht krijgt je lichaam rust en herstelt het zich van lichamelijke en mentale inspanning van de dag. Tips voor een goede nachtrust zijn:

  • Zorg voor een goed bed en kussen.
  • Zet je telefoon 30 minuten voordat je gaat slapen uit en kijk geen televisie meer.
  • Drink geen cafeïne in de avonduren.
  • Pak een goed boek of doe een meditatieoefening met rustgevende muziek. 
  • Zet een raam open of op een kiertje. Verse lucht is belangrijk.
  • Probeer overdag niet te slapen. Hoe minder je overdag slaapt hoe sneller je inslaapt.

Ik hoop dat het je lukt om met deze tips te ontstressen. Heb je hulp nodig bij het omgaan met stress, neem dan contact met mij op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.