balans werk en privé

Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

Je gaat helemaal op in je werk, even nog wat afmaken. Vervolgens zit je nog de hele avond te werken. Merk je dat je steeds vaker moe of geïrriteerd bent? En afspraken moet afzeggen, omdat je alweer overwerkt. Dan is duidelijk je balans tussen werk en privé verstoord. Met deze tips zorg je voor de juiste balans.

Verdeel je energie

De balans tussen werk en privé wordt meestal verstoord door het gebrek aan vrije tijd. De kunst is om je leven op een zinvolle manier in te vullen. Om je leven te zien als een geheel en je energie te verdelen. Je tijd slimmer in te delen, meer te genieten en effectiever op te laden. Je hebt maar een leven. Overdoen is niet mogelijk. 

Een goede balans tussen werk en privé is nodig om te blijven functioneren. De verandering begint bij jezelf. Het verdelen van energie houdt de balans in stand. Hoe meer energie en levenslust je hebt des te makkelijker het is om in balans te blijven.

energie verdelen

Stel prioriteiten

Het is ook belangrijk om minder te doen op een dag of in een week. Hoe meer projecten en verplichtingen je hebt, des te meer ballen je moet hooghouden. Noteer de taken met prioriteit en de taken die nog even kunnen wachten. Als je dit opschrijft in een planning kun je het nadenken loslaten en je plan uitvoeren.

Sport voldoende

Plan voldoende sportmomenten in je agenda. Beweging is goed voor je brein. Bij sporten komt het stofje endorfine vrij dat ervoor zorgt dat je vrolijker en relaxter wordt. Het werkt heel ontspannend. Sport en bewegen verbetert ook de kwaliteit van je leven. Het verhoogt je weerstand en helpt om stress kwijt te raken.

Sport voldoende
Foto door Rui Dias via Pexels

Niet alles hoeft perfect

Wees niet te perfectionistisch. Fouten maken mag. Goed is vaak voldoende. Je hoeft niet altijd aanwezig te zijn bij elke sociale verplichting en je hoeft niet de beste te zijn op kantoor. Als je doorschiet in je perfectionisme zit je niet alleen jezelf in de weg, maar vaak hebben mensen in je omgeving er ook last van. Door de spanning, die het met zich meebrengt, kun je niet meer goed functioneren. Leer dus de signalen te herkennen die je aangeven dat het tijd is om op de rem te trappen. Zo vind je de balans weer terug.

Zeg vaker nee

Durf keuzes te maken en zeg vaker nee. Wees niet bang om een keer niets te doen. We worden onrustig als we niets doen, terwijl die momenten juist zo belangrijk zijn. Bij kinderen zien we dat vervelen eigenlijk heel goed is. Ze raken vanzelf geïnspireerd. Datzelfde geldt ook voor volwassenen. Het idee dat we altijd afspraken hebben en druk zijn zorgt voor stress.

zeg vaker nee
Foto door energepic.com via Pexels

Laad jezelf op

Ontdek waardoor je leegloopt en wat je juist energie geeft. Door dit inzichtelijk te maken herken je patronen en overtuigingen en is het makkelijker om dit te veranderen.

Pak vaker je rust en ga even helemaal ‘uit’. Als je continu aanstaat, geef je energie. Maar energie krijgen is net zo belangrijk. Een rustmoment zorgt ervoor dat je weer oplaadt. Doe bijvoorbeeld aan yoga of mediteren of maak een puzzel. Kies een vorm van ontspanning die bij je past om je hoofd leeg te maken.

Wees soms onbereikbaar

De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. Daardoor lijken we altijd bereikbaar. Laat hem af en toe thuis, leg hem uit het zicht of zet hem uit. Je zult merken dat het niet erg is als je iets later reageert. Het geeft je juist rust en is goed voor je concentratie.

onbereikbaar
Foto door Luis del Río via Pexels

Geniet van kleine dingen

Geniet van de successen die je bereikt hebt, maar geniet ook van de kleine dingen. De dingen die misschien vanzelfsprekend lijken. Als je even bewust stilstaat bij die momenten, zul je zien dat het je meer energie geeft.

Met deze tips hoop ik dat je weer in balans komt. Heb je nog steeds moeite om een goede balans te vinden? Dan help ik je hier graag bij. Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Een gedachte over “Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

  1. Iris schreef:

    Wat een fijne tips! Ik heb van mezelf behoorlijk veel energie, maar vergeet dit vaak goed te verdelen. Dus dan lig ik er gelijk een dag af. Ook het perfectionisme is heel herkenbaar. En onbereikbaar zijn geeft me zoveel rust. Het is nog leuker als je dan je telefoon weer pakt en al die leuke appjes leest. ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.