tips voor gezonde relatie

7 tips voor een gezonde relatie

‘Hoe zou jij het vinden als ik je alleen maar opdrachten geef?,’ vroeg mijn man op een dag. Doe ik dat dan? Ik ben me er helemaal niet van bewust. Ik ben zo bezig met hoe ik het wil, waardoor ik in mijn eigen wereld zit. Ik vind het fijn om het huis op te ruimen en mijn man is “minder opgeruimd”. Dat is helemaal niet erg, want we zijn beiden anders. 

Hoe zorg je voor een gezonde relatie zonder al te veel irritaties? Ben je niet meer gelukkig in je relatie en wil je het weer leuk hebben samen? Met deze 7 tips bloeit de liefde vast en zeker weer op.

Luister naar elkaar

Vraag eens aan je partner: ‘Wat vind jij belangrijk?’ of ‘Hoe zou jij het graag willen aanpakken?’ Je hoeft het niet altijd eens met elkaar te zijn. Zeg vooral geen dingen waar je later spijt van krijgt. Veel conflicten ontstaan door het ontbreken van verbinding met je partner. Je vergeet al snel naar elkaar te luisteren. En als je wel naar je partner luistert, ben je vaak al bezig met hoe je zult antwoorden. Je hebt nu eenmaal je eigen kijk op dingen. 

Kies er bewust voor om een paar keer per week goed met elkaar te praten en écht naar elkaar te luisteren. Je zal merken dat de emoties minder hoog oplopen. Ook wordt het steeds makkelijker om naar elkaar te luisteren. Als je allebei gehoord wordt, geeft dat een fijn gevoel. In een gezonde relatie heb je voldoende aandacht voor elkaar. Waardeer de taken die je partner wel doet en geef hem of haar een compliment!

gezonde relatie
Foto door Văn Thắng via Pexels

Ga terug naar de basis

Merk je dat je te veel irritaties hebt? Ga dan eens terug naar de basis van je relatie. Je bent niet voor niets met elkaar. Meestal zijn er veel gelijkenissen in een gezonde relatie. Je hebt dezelfde normen en waarden, gezamenlijke vrienden, een sport die je beiden leuk vindt en gedeelde interesses. Schrijf eens op wat je gemeen hebt met elkaar. Wat vind je zo leuk aan je partner? Hoe is jullie relatie ontstaan? Waarom voelde je toen iets voor elkaar?

Sta hier even samen bij stil. In een gezonde relatie is het belangrijk om elkaar te steunen en stimuleren in elkaars ontwikkeling of groei. Het kan best zijn dat jullie verschillende interesses hebben gekregen in de loop van tijd. Als je teruggaat naar de basis, kijk je anders naar de toekomst. Je ziet nieuwe mogelijkheden en krijgt andere inzichten.

Lach met elkaar

Neem je het leven soms  te serieus? Probeer dan eens wat meer lol te maken. Samen lachen geeft ontspanning en ruimte in je hoofd. Het relativeert en maakt je vrolijk. Tijdens het lachen open je je gevoel. Het zorgt ook voor nieuwe onverwachte momenten. 

Als jij lacht, krijgt je partner automatisch ook een grijns op zijn gezicht. Zien en horen lachen, doet lachen. Hoe vaak lach jij samen met je partner? Door samen te lachen krijg je het gevoel een team te zijn. Lachen is gezond en neemt veel spanning weg.

gezonde relatie

Breng tijd samen door

Heb je een druk werkschema? Of ren en vlieg je van de ene sport naar de andere sport van de kinderen? En wil je voor jezelf ook nog wat tijd? Gezamenlijke tijd is het eerste dat sneuvelt als je onder tijdsdruk staat. Maak iedere avond een half uur vrij om samen te praten en de dag door te nemen.

Plan ook regelmatig samen leuke dingen in, zoals je vroeger een “afspraakje” maakte. Te weinig tijd voor elkaar leidt vaak tot een afstandelijke en ongezonde relatie. Investeer in je relatie door tijd en energie in elkaar te steken. Een goede relatie is gezond op zowel mentaal en fysiek vlak.

gezonde relatie
Foto door ROMAN ODINTSOV via Pexels

Geef elkaar de ruimte

Vind je een andere sport leuk of ga je graag met vrienden naar de bioscoop? Blijf dit vooral doen. De gesprekken die je met vrienden hebt zijn anders dan de gesprekken met je partner. Geef ook je partner de ruimte. Respecteer de behoefte van de ander, maar ook je eigen wensen. 

Binnen een gezonde relatie is het goed als jullie allebei een ‘eigen’ leven hebben. Het houdt in dat jullie elkaar de vrijheid geven om helemaal jezelf te zijn. Vrijheid gaat niet ten koste van je relatie, het maakt je relatie juist beter. Zolang je elkaar niet ‘te vrij’ laat. Dit verschilt natuurlijk per relatie.

Blijf positief

Met een positieve houding bereik je meer. Behandel je partner zoals jij graag behandeld wil worden. In deze houding staat vertrouwen en gelijkwaardigheid centraal. Het is de enige houding waar je zelf invloed op hebt. Schrijf elke dag een ding op die je mooi vindt aan je partner. Vertel je partner ook dat je van hem houdt en waarom.

Door een positieve houding aan te nemen, lukt het je om beter contact te maken met je partner. Je partner zal zich ook sneller openstellen. Mensen die een gelukkige relatie hebben, zijn mensen die denken in oplossingen in plaats van problemen. Liefde is een positieve energie. Het draait om plezier, vertrouwen, verbondenheid, intimiteit en elkaar het allerbeste gunnen.

gezonde relatie liefde

Communiceer met elkaar

Goede communicatie is nodig om te kunnen zeggen wat je fijn en niet fijn vindt. Relatieproblemen ontstaan vaak door slechte communicatie met elkaar. Vaak denk je te weten wat de ander bedoelt. Dat is onmogelijk. Je kunt namelijk elkaars gedachten en emoties niet lezen. Schrijf dus je gedachten en emoties op en deel ze met je partner. Zodra jullie elkaar beter begrijpen, is het ook makkelijker om elkaar te steunen.

Probeer in een gesprek altijd kalm te blijven. Het is namelijk veel gemakkelijker om tot oplossingen te komen als je kalm bent. Als je partner of jij stress heeft, accepteer dan dat jullie allebei op een andere manier omgaan met stress. En geef elkaar de tijd die nodig is. 

Luister goed naar elkaar. Dat betekent niet dat je het altijd eens hoeft te zijn met je partner. Verwoord je klachten in wensen en kijk hoe je een middenweg kunt vinden. Zo voorkom je dat een gesprek in een ruzie uitloopt. Leer om compromissen te sluiten!

Kom je er met deze tips toch niet uit samen? En wil je graag weer gelukkig samen zijn? Dan kan relatiecoaching jullie helpen.

2 gedachten over “7 tips voor een gezonde relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *